Alapítvány központi e mail címe: info @ algyoert.hu | Az Algyői Hírnök e mail címe: hirnok @ algyoert.hu

Emléktábla avatás

emlektabla tnEmléktáblát avattunk 2006. március 10-én (péntek) délután 15:30 órakor Algyőn, Süli András (1896-1969) emlékére. A Polgári Magyarország Alapítvány által meghirdetett pályázat elnyerésével egy méltó emlékhely felavatására kerülhetett sor ezen a napon. Az emléktáblát, Kligl Sándor szobrászművész alkotását azon az épületen helyezzük el, amelyben Süli András született 1896-ban.

A két világháború közötti időszakban alkotó Süli, a magyar naiv művészet legtisztább, legerőteljesebb egyénisége volt. Művészetének archaikus szemlélete, ősi egyszerűsége és gyermekien ártatlan tisztasága – a csupán néhány alkotói év ellenére is – a magyar naiv művészet klasszikus mesterévé emelte. Válságba jutott karrierje a művészet politikai céloknak alávetett helyzetéből adódó következménynek tulajdonítható. Süli András mindig is Algyőn szeretett élni, képeinek témája is szülőföldje, szülőfaluja, szülőháza. Méltó megbecsülést, így szülőfalujától, Algyő településtől kaphat, szülőházának oldalán elhelyezett emléktábla állításával.

Az ünnepség helyszíne: 6750 Algyő, Süli András u. 16.

Köszöntőt mond: Pozsgay Imre, a Nemzeti Konzultációs Testület tagja, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora

Közreműködtek: Az Algyői Általános Iskola tanulói

 emlektabla

Süli András

(1897-1969)

18 éves koráig napszámos volt, majd kosárfonóként dolgozott. Gyermekkora óta rajzolt és festett, de ránk maradt műveinek többsége 1933-1938 között keletkezett. 1935 nyarán mutatta be műveit Bálint Jenő a budapesti "őstehetségek" boltjában. Miután ~ nem kapta meg az eladott képek után az őt megillető honoráriumot, számos képét elégette algyői házának udvarán. 1938-ban Szegedre költözött, több képet nem festett, alkalmi munkákból élt. Egyéni ízű, a paraszti és a népi élet eseményeit sajátos naiv bájjal megörökítő festményeire csak a 60-as évek végén figyeltek fel újra. 1969-ben aranyérmet kaptak művei a Pozsonyi Nemzetközi Naiv Kiállításon.

Süli András a magyar naiv művészet kiemelkedő alakja volt, Algyőn utcát neveztek el róla, s a házon emléktáblát helyeztek el. Megkapta az Algyő Első Díszpolgára kitüntető címet.

A község képviselőtestülete hamvait hazahozatta, és 2000. október 1-jétől hazai földben, a temetőben elhelyezett díszsírban talált nyugodalmat.

image001templombelso